Željko Marinović za HRT:”“Autoškola nije dovoljna obuka da jednog prosječnog motociklistu pripremi za vožnju prometnicama”

Written By :

Category :

Članci, Novosti

Posted On :

Share This :

Svi koji nas prate, već su upoznati sa stavom MotoGymkhana Croatia-e: svakom vozaču trebaju čunjevi i svaki vozač je odgovoran da usavršava svoje vozačke vještine. U jeku nedavnih nesretnih događaja, Željko Marinović, predsjednik Udruge MotoGymkhana Croatia, intervjuiran je za više različitih medija (od papira do televizije). Također je sudjelovao kao gost u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatske radiotelevizije, koja je potom prenesena i citirana kroz mnoštvo drugih medija. 

Prije nego li krenemo u sadržaj intervjua, postavlja se pitanje, tko je Željko Marinović i zašto je njegovo mišljenje važno? Kako su mediji prenjeli, vozač je s preko 20 godina iskustva, bez ijedne prometne nesreće. Na Hrvatskoj moto sceni poznat je po brojnim sportskim uspjesima, gdje je njegov tim godinama odnosio prva mjesta u tehničkim disciplinama moto sporta. Željko je višestruki prvak Hrvatske u raznim klasama tehničkih disciplina pri Hrvatskom motociklističkom savezu kao što su Moto slalom, Moto Rally… Međutim, kako je Željko sam rekao: “Cesta nije pista.”, te ga njegovi sportski uspjesi ne čine odmah stručnjakom za cestovnu vožnju. Što ga onda čini konkurentnim za temu o sigurnoj i spretnoj vožnji? Za odgovor na to pitanje, trebamo krenuti od početka…

Već od ranih motorističkih dana Željko je imao želje i mogućnosti učiti o sigurnoj vožnji na prometnicama. Akumulirano znanje je, sa svojim timom, s vremenom nadograđivao i usavršavao. Dugogodišnjim radom postao je centralna figura u udrugama i klubovima koji su se bavili sigurnom vožnjom na području Republike Hrvatske. Kroz njih je započeo s tečajevima spretne vožnje kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem edukacije ugroženih prometnih skupina. 

Prepoznavši potrebu za takvim oblikom edukacije, dugi niz godina je radio na dobivanju licence MotoGymkhane. Iako zvuči jednostavno, dobivanje takve licence je težak proces, kako MotoGymkhana Association zahtjeva dokaze o vozačkoj sposobnosti i kvaliteti znanja nositelja licence. U konačnici, Željku Marinoviću je odobrena licenca za MotoGymkhanu Croatia, s njime kao nositeljem licence. Tim činom njegovo su sposobnosti i znanje priznate na svjetskoj razini, od udruge čija je filozofija ukorijenjena u spretnoj i sigurnoj vožnji, u urbanoj sredini. Zadnjih godina, MotoGymkhana blisko surađuje s Fakultetom prometnih znanosti u provedbi različitih edukacija s ciljem povećanja sigurnosti u prometu te sa susjednim udrugama MotoGymkhane čiji nas vozači posjećuju da razmijenimo znanja i iskustva.

Zbog nedavnih crnih prometnih statistika, Željko je pozvan na na intervju Hrvatske radio televizije, da odgovori na par pitanja vezana za vozače i prometnu kulturu. Time je bio rame uz rame s voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josipom Mataijom, te stalnim sudskim vještakom za cestovni promet Goranom Husinecom. Za vrijeme intervjua mogli ste poslušati Željkov stav o vozačima i promenoj kulturi, koji dijeli cijela Udruga MotoGymkghana Croatia. U kratkim crtama, auto škole će vas pripremiti za polaganje ispita za vozačku dozvolu A kategorije, što je i njihovo posao. Ono čega vozači nisu svjesni je da su oni odgovorni za svoju sigurnost i vožnju u prometu. Jednom kada imate vozačku dozvolu, više nemate instruktora da vam čuva leđa, imate samo svoje vještine. Nemate osobu da vas opomene na radiju i svaku odluku morate donijeti sami. Ako vještinu upravljanja motociklom ne održavate, izgubit ćete ju. Isto tako ako vještinu upravljanja motociklom ne nadograđujete, nećete biti sigurniji u prometu. Ako redovito ne donosite odluke što napraviti u nepovoljnoj situaciji, prvom prilikom kada budete imali samo djelić sekunde za donijeti istu, velike su šanse da će te donijeti pogrešnu odluku. 

Cijeli interviju možete pogledati na sljedećoj lokaciji: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/mataija-stanje-sigurnosti-u-prometu-se-pogorsalo-2216466

Za kraj, preporučamo jednu vrlo ispravnu odluku, koja će utjecati na vaše vještine vožnje, posjetite ovih dana osmicu autoškole, koju ste nekad davno odvozili kao dio vozačkog ispita i provjerite svoju trenutnu vještinu.